INTERVJU: Aurora Ivin
![]() |
Bilde hentet fra Instagram: @aurora.ivin |
Det er en kald desembermorgen i Oslo. Jeg sitter i et varmt klasserom på Edvard Munch VGS. Gjennom vinduet hører jeg byens larm, bygningsarbeider, menneskestemmer, biler som kjører forbi. Oslo er pyntet slik den er hver jul. Karl Johan er smykket med lyslenker og girlander av falsk gran. Mellom Stortinget og Slottet er byens store juleattraksjon ‘Jul i vinterland’ satt opp.
Du lurer kanskje på hvorfor jeg forteller deg dette? Jo, du skjønner, for omtrent et år siden dro tyskklassen min og jeg til nettopp ‘Jul i vinterland’. Det er heller ingen tilfeldighet at jeg nevner tyskklassen min i denne teksten, for på den tiden gikk Aurora og jeg i samme tyskklasse. Og selv om vi begge befant oss i Oslo på den tiden og vi begge befinner oss i Oslo nå når jeg skriver dette, har hun i mellomtiden opplevd verden på en måte hverken jeg, eller mange andre ungdommer, har.
Men Aurora er kun hjemme i Oslo på juleferie, for tiden bor hun nemlig i USA! Der har hun siden september gått på danseskolen CLI Conservatory i byen Massachussets. Skolen er grunnlagt av den suksessrike koreografen og danseren Teddy Forance og er en del av det større nettverket CLI-Studios. CLI-Studios er i utgangspunktet en online plattform laget slik at dansere verden over kan ta danseklasser.
Det var under den første koronanedstengningen Aurora ble kjent med CLI-Studios. Da danset hun flere timer hver dag til deres onlineprogram (som hun for øvrig tipser alle lesere om å sjekke ut). To år senere, i starten av 2022, søkte hun om skoleplass på CLI Conservatory. Aurora fikk avslag. På den tiden var hun bare seksten år og skolen mente derfor at hun var for ung. Men Aurora tok ikke et nei for et nei, hun bestemte seg for å ta saken i egne hender.
På Instagram sendte Aurora en direktemelding til CLI der hun argumenterte for at hun var verdt å satse på. «Alder er bare et tall, jeg har trent masse med dere og kommer til å være 17 år ved eventuell skolestart» skrev hun, bare på engelsk da selvfølgelig. CLI bestemte seg derfor for å gi Aurora en sjanse, en Zoom-audition. Uheldigvis for henne skulle hun gjøre en soloopptreden i VM på nøyaktig samme tidspunkt, eller «seriøst akkurat samme time» slik hun sier det selv. Zoom-auditionen var derfor uaktuell.
Tiden gikk... vi spoler frem til starten av 2023. Aurora satt å så på Instagram da en livesending fra Teddy (grunnleggeren av CLI Conservatory) dukket opp. Han snakket om skolen. Dette beskriver Aurora som en «aha-opplevelse», hun visste at det var dit hun ville. Aurora gikk inn på nettsiden deres og så at det fantes en ny måte å søke seg inn på skolen på. Nå kunne man nemlig sende inn et par videoer av seg selv som danser. Nettopp dette gjorde Aurora, uten å si noe til foreldrene sine. Allerede dagen etter at videoen ble sendt, fikk Aurora en melding fra CLI Conservatory. Hun fikk vite at Teddy likte dansingen hennes veldig godt og at han ønsket et intervju med henne. Intervjuet gikk bra, hun fikk skoleplass og reiste etter hvert til USA. Aurora ser tilbake på denne perioden som nervepirrende og litt skummel. Hun er likevel glad for at hun valgte å satse på drømmen og takke ja til skoleplass på drømmeskolen.
![]() |
Aurora sammen med CLIs grunnlegger Teddy Forance på første skoledag |
Som du kanskje kan forestille deg er hennes skolehverdag annerledes enn vår her på Edvard Munch VGS. Blant annet ble jeg overrasket over at deres skoledager varer fra enten 9 til 17.20 eller 10 til 18.20. Timeplanen endres dessuten fra uke til uke. Aurora beskriver timeplanen som «sykt varierende», men hun har sendt meg et lite overblikk over hvordan en skoledag kan se ut:
09.00 – 10.20: Ballet
10.30 – 12.00: Tour prep
12.00 – 13.00: Pause
13.00 – 14.20: Personal branding
14.30 – 15.50: Contemporary
16.00 – 17.20: Partner Impro
På skolen har de rundt seks såkalte «resident faculties», som er trenere de har jevnlig gjennom året. I tillegg har de mange gjestekoreografer. I løpet av det halve året Aurora har gått på skolen har de allerede hatt rundt 65 forskjellige gjestekoreografer.
Skolehverdagen er mildt sagt innholdsrik. Den kan bestå av alt fra danseklasser til fitness-, velvære- og historietimer, seminarer eller ernæringsveiledning.
For å tørre å flytte til andre siden av jorda på egenhånd kreves et modig sinn og en sterk vilje. Det er åpenbart at Aurora er dypt engasjert i dansens verden, jeg blir derfor nysgjerrig på hvor hennes engasjement oppsto.
Aurora forteller at hun i 11-års alderen startet å danse ‘Freestyle Discojazz’ på Studio Step Up i Oslo. Senere begynte hun med ulike ‘Performing Arts’-stiler på 2dance danseklubb. «Disse studioene har hatt stor påvirkning på dansingen min», sier hun. Likevel mener Aurora at mesteparten av hennes dansekunnskaper kommer fra trening med online-kurs fra CLI-Studios og danseren Hope Maimane fra Sør-Afrika. Under koronapandemien kunne Aurora trene til disse kursene i opptil elleve timer om dagen. Hun legger til at det å trene i så mange timer om dagen ikke er noe man burde ta ‘inspo’ fra, fordi det i lengden ble litt mye av det gode.
Aurora mener også hun har lært mye av egen utforskning. Det innebærer blant annet trening med venner, improvisasjon og å se tilbake på (dansens) historie. Selv bruker hun musikken som et hjelpemiddel til å frigi den «naturlige rytmen» i kroppen og slippe seg løs.
Når noen har vært innom såpass mange dansestiler, lurer jeg på hvordan man selv vil beskrive sin egen. Jeg spør Aurora om nettopp det. «Jeg liker å kalle meg en kunstner som rett og slett bare elsker å bevege meg, uansett stil eller musikk», svarer hun først. Det virker ikke som Aurora ønsker å putte kunsten sin i en bås. Likevel trekker hun frem noen ord som kan beskrive hennes egen dansestil: dynamisk, skarp, flowy, quirky, ekspressiv og emosjonell.
Auroras talent for dans har ihvertfall brakt henne langt, hele veien til USA faktisk. Men hvordan er det å bo i USA for en nordmann? Det lurer jeg på. Aurora virker jo veldig fornøyd med alt som har med dans å gjøre der borte, hun forteller meg at CLI-Conservatory er der hun virkelig føler seg hjemme. Hun mener likevel at den amerikanske festkulturen ikke er noe å skryte av. «Her har de for det meste noe som heter ‘frats’, og det er bare gigantiske fester i gigantiske hus fullt av mennesker og alt annet du kan tenke deg», sier hun om amerikansk festkultur. Ifølge henne starter ikke disse festene før elleve-tolv-tiden, i tillegg til at det som regel spilles dårlig musikk. Hun mener dette ikke passer henne spesielt godt, «Jeg er en gammel dame innvendig, glad i morninger», slik hun sier det selv.
Aurora mener også at maten i USA «er litt trash». Likevel mener hun at Chipotle (fast-food-kjede) og Trader Joes (matbutikk) scorer høyere enn mye annet. Når jeg spør Aurora hva hun savner med Norge, sånn matmessig, sier hun: «Jeg savner vannet i Norge, vannet i Norge er oppriktig hellig etter å ha smakt vann fra veldig mange andre land.».
Men for å kunne leve ut drømmen og gå på danseskole i USA, tipper jeg at dårlige fester og «trashy» mat er en liten pris å betale. Aurora ønsker likevel å få frem at USA også har mer alvorlige samfunnsmessige problemer. Hun trekker frem rasisme, propaganda og polarisering, og forteller at hun har sett ting man ikke ville sett i Norge. Som for eksempel at de selger våpen på Walmart, som er en alt-mulig-butikk man kan sammenligne med Europris
Programmet Aurora deltar i er et ti-måneders-program på CLI Conservatory, altså er hun ferdig med skoleåret i slutten av juni. Jeg er likevel sikker på at Auroras reise innenfor danseverdenen ikke slutter med det. Aurora slår meg som en jente med en utrolig stå-på-vilje, og jeg mener oppriktig at dette er et navn vi kommer til å høre mye om i fremtiden.
Skrevet av Hedda Rummel Os
Helt rått! Stå på, Aurora!
SvarSlett