Valgfagsvalg – En artikkel til deg som er usikker på hvilket valgfag du skal velge til neste år, eller til deg som er sikker på hva du skal velge, men bare er uhorvelig nysgjerrig og liker å holde deg oppdatert
Med mindre du har levd under en stein, har du nok fått med deg at vi nå befinner oss i 2025. Foreldrene dine snakker kanskje om at «Gud! Det er et kvart århundre siden århundreskiftet». Men ikke fortvil, du er ikke så gammel... enda.
Et nytt år betyr et nytt semester, noe som betyr at det kun er et halvt år til semesteret er over, noe som igjen betyr at et nytt skoleår snart er i gang. For oss tredjeklassinger er dette en trist nyhet, vi må nøye oss med et snaut halvår til her på Munch, som, la oss være ærlig, er den beste skolen i landet. For første- og andreklassinger, derimot, er årsskiftet en strålende nyhet. Snart får de lov til å bestemme hvilket valgfag de ønsker å ta etter sommeren!
Å skulle velge mellom alle de morsomme fagene som er tilgjengelig her på Munch kan være vanskelig. Derfor har vi i skoleavisa gjort vårt beste for å prøve å samle essensen av de ulike fagene. Resultatet er denne artikkelen. Forhåpentligvis gir den litt oppklaring og er til hjelp dersom man er usikker på hva man burde velge til neste år. Lykke til, kjære 07'ere og 08'ere!
Rettslære
Dersom du har ambisjoner om å studere juss eller bare ønsker å få mer kontroll på egne rettigheter og rettssystemet for øvrig, er rettslære faget for deg! Til tross for at det er et tradisjonelt “bokfag”, er timene veldig morsomme, mye av fagstoffet får man dessuten inn gjennom praktiske eksempler. Om du ikke vet hva du burde velge, så velg dette faget! Det er et fag du vil få bruk for senere, og det er i tillegg ganske enkelt å få gode karakterer ;) Likevel skal det sies at det krever litt ekstra for å få en 6-er, men umulig er det absolutt ikke!
Faget var spesielt morsomt da: vi besøkte en rettssal, og ikke minst da vi så Lovlig Blond! Som for øvrig er en veldig god og realistisk dokumentar *blink, blink*
Fysikk I
Hvis du liker matte og naturfag, og i tillegg er interessert i å lære mer om hvordan verden henger sammen, kan Fysikk I være faget for deg. Faget er krevende, så jeg anbefaler ikke å velge dette faget med mindre du er motivert. Selv valgte jeg faget fordi det var et krav for videre studier. Du må også være obs på at det kreves myyyye forståelse, til tross for at dette er et puggefag. Men husk: det kan være skikkelig gøy om du får det til! En ekstra bonus ved å ta Fysikk I er at du får et halvt ekstrapoeng!
Faget er spesielt morsomt når: vi har opplyste samtaler sammen, og når man endelig forstår fagstoffet. Det hører også med en rekke kule forsøk, samt kule lærere til dette faget!
Breddeidrett I
Bredde passer for deg som liker å være aktiv og synes gymtimene er for korte. Gjennom prøver man ut mange forskjellige aktiviteter og lærer seg en rekke nye sporter. Og frykt ikke, du trenger ikke å ha stålkontroll på masse ulike sporter før du begynner, her kan man begynne med kun det grunnleggende i boks! Gjennom alt lagarbeidet som utføres i faget blir man i tillegg godt kjent med masse hyggelige, likesinnede folk! Breddeidrett er virkelig et morsomt fag og et godt valg for deg som liker å være aktiv med andre!
Faget var spesielt morsomt da: vi deltok på volleyballturnering. Vi har som regel også vinteraktivitetsdag, noe kun studie-elevene får oppleve til vanlig!
Psykologi I
I Psykologi I lærer man masse om hvordan hjernen fungerer og hvordan man påvirkes av f.eks. traumatiske hendelser. Om du synes det virker spennende å lære om hva som former mennesker og hvorfor vi er som vi er, anbefales dette faget!
Faget var spesielt morsomt da: vi dro på museumsbesøk på Gaustad (en psykiatrisk avdeling). Vi ser også flere filmer og dokumentarer i dette faget, blant annet spillefilmen "Systemsprengeren".
Sosiologi og sosialantropologi (Sosa)
Dette faget ser på individet i konteksten samfunnsutvikling og det moderne samfunnet. Man ser på betydningen av sosiale og kulturelle prosesser og hvordan dette påvirker oss. Faget fokuserer på det muntlige, klassediskusjoner og samarbeid mellom elevene er alt annet enn sjeldent. I tillegg til samarbeidsoppgaver tildeles elevene også individuelle oppgaver, der man for eksempel skal fordype seg i hvordan et valgfritt tema påvirker samfunnet vårt.
Faget var spesielt morsomt da: vi dro på byvandring og fikk følge et sosialt avvik langs Akerselva og høre deres historie om hvordan det er å leve utenfor samfunnet.
Historie og filosofi I (Hifi I)
Hi-Fi er et ganske spennende fag der man lærer mye man også kan dra nytte av i andre fag, slik som historie og religion. Faget vil også være til hjelp ved skriving av Exphil, noe alle må gjøre før de studerer. I dette faget lærer man å diskutere, drøfte problemer og tenke selv. I Hifi I lærer man om alt fra antikken til opplysningstiden, så om du vil få mest mulig ut av faget er det viktig å følge godt med i timene. Man må også være klar over at det kan bli en del egenlesing.
Faget var spesielt morsomt da: vi besøkte UiO og lærte om studier og studentliv ved Historisk Fakultet. Vi dro også på dagstur til Lillehammer for å delta på "Nansendagene", der vi både lærte masse og fikk servert god mat!
Fremmedspråk nivå III
Dette faget er for det første et lurt fag å ta for deg som er 07'er, fordi du da kan nyte ett helt ekstrapoeng ekstra på vitnemålet ditt! Dersom du er 08' er det dessverre for sent, kvota fases ut og siden du ikke kan velge dette faget før neste år forsvinner gevinsten innen du eventuelt skal studere. Men ikke la dette stoppe deg! I faget lærer du å utvikle egne ferdigheter i gitt språk i enda større grad enn tidligere. Du får i tillegg dra på en GRATIS reise til det aktuelle landet sammen med klassen din!
Faget er spesielt morsomt når: vi i Fransk nivå III nå snart skal dra til Marseille! I forkant har vi blitt kjent med de franske elevene som nettopp var i Norge.
Foto og Grafikk I & II
I FOG kan du kombinere to ganske forskjellige, spennende hobbyer. Her lærer du både trykk og fotografi!
Faget er perfekt for deg som går KDA og er litt lei de typiske kunstfagene og vil prøve noe nytt, eller for deg som går studie og som ønsker å implementere et mer kreativt fag inn i timeplanen.
Faget var spesielt morsomt da: vi hadde vintage photoshoot og lagde magasin-covers..
Hvis kunst og samfunn er noe som interesserer deg, burde du velge dette faget. Her går man litt i dybden på det teoretiske, men ellers har man stort sett frihet til å gjøre det man vil i sitt endelige verk. Oppgavene innebærer ofte at man jobber utifra et tema, der man selv kan velge hvilke materialer og dimensjoner man ønsker å jobbe i. Med andre ord, et veldig spennende fag! Men vær obs på at dette kan være et krevende fag dersom du har vanskeligheter med å komme opp med nyskapende idéer. Faget innebærer også at du kan reflektere over egne kreative valg.
Faget var spesielt morsomt da: vi var med på en "Open call", slik at verkene våre ble utstilt på det gamle Munch-museet.
Arkitektur og samfunn
Arkitektur og samfunn passer deg som er løsningsorientert og liker en kreativ utfordring. Det er en fin måte å få litt variasjon i hverdagen, for faget byr på varierende oppgaver og med ulike temaer. Om du er studie-elev og ikke har tidligere erfaring i kreative fag, kan det likevel være litt utfordrende å sette seg inn i data-programmene som brukes i dette faget. Det er ikke umulig å mestre Arkitektur og samfunn som studie-elev, men det er likevel fint å være obs på ulempene.
Faget er spesielt morsomt: fordi vi drar på mange utflukter. Dette er et fint brudd i hverdagen og gir litt variasjon i skoledagene. Vi har blant annet besøkt AHO (Arkitekthøyskolen i Oslo), Snøhetta (Arkitektur-byrå) og Kistefos Museum.
Dersom du ønsker en verden der bærekraftige, praktiske og lett anvendelige produkter regjerer markedet, er design og bærekraft faget for deg! I dette faget lærer vi hva god design vil si, samtidig som vi får leke med egen kreativitet og innovasjon. I tillegg til at vi ofte tegner for hånd, bruker vi 3D-modelleringsprogrammer for å bringe idéene våre til live!
Faget var spesielt morsomt da: vi dro på besøk til Orkla (megastort konsern i Norge) og Permafrost (designbyrå).
Entreprenørskap og bedriftsutvikling
Dette er et spennende fag hvis du ønsker å utforske hvordan jobblivet faktisk er. Man lærer masse om hvordan man kan komme opp med et unikt konsept og hvordan det er å drive en bedrift. Man lærer også mye om sosiale medier og det å spre egne ideer! Faget anbefales til alle dere som ønsker å lære mye nyttige ting om samfunnet og i tillegg til å bruke egen kreativitet.
Faget var spesielt morsomt da: vi dro på messe sammen med andre skoler for å utveksle og vise frem idéer.
Teknologi og forskningslære
Arne har dette!!! vi vet ikke no mer om det
Biologi I
Om du ønsker en enklere realfagsfordypning burde du velge biologi! Det kan faktisk være veldig gøy, og i motsetning til flere andre fag, er dette mer "hands on". Man lærer blant annet mye om kroppen og får man får dratt på turer ute i marka.
Faget var spesielt morsomt da: vi disikerte både gris og fisk!
Kjemi 1
Faget er spennende, men det er mye arbeid. Vær forberedt på lite fritid *ingen ironi her*, for du må pugge mye for å henge med. Her kan du ikke sone ut i timen og det er viktig å huske å stille spørsmål hvis du lurer på noe!
Faget var spesielt morsomt da: vi dro på realfagstur (bare for andreklasse, studie). Vi gjennomfører også mange spennende forsøk.
Skrevet litt her og der av samtlige i redaksjonen :)
Still spørsmål i kommentarfeltet om det er noe du lurer på, men husk: vi er ikke eksperter, Morten er det!
Kommentarer
Legg inn en kommentar